skip to Main Content

Sterilisatie Hond

Indien u niet van plan bent om een nestje te nemen adviseren wij uw teefje, vanaf 6 maanden leeftijd, te laten steriliseren.

We adviseren meestal de teef te laten steriliseren voor de eerste loopsheid maar in sommige gevallen is het beter om de teef 1 x loops te laten worden. Dit is per ras en zelfs per individueel dier verschillend. De wetenschappelijke inzichten hierin zijn recentelijk gewijzigd. Op dit moment is het advies in elk geval vóór de tweede loopsheid te steriliseren. Het juiste tijdstip van de sterilisatie is afhankelijk van een aantal factoren en dient het best INDIVIDUEEL beoordeeld te worden. Het is bijvoorbeeld verstandig om een teefje eerst een keer loops te laten worden indien ze last heeft van een pre-puberale aandoening zoals: ontsteking van de vagina (vaginitis), ontsteking van de huid van-en rond de vagina (vulvitis), blaasontstekingen (cystitis), etc. Doe je dit niet dan kunnen deze aandoeningen chronisch worden.

Als men na de eerste loopsheid wil steriliseren dan adviseren wij 3 maanden te wachten na de laatste dag van de loopsheid. Het lichaam van de teef bevindt zich dan in een hormonale rustfase.

Neem contact met ons op om het juiste tijdstip van de sterilisatie te bepalen (070-3462207).

Voordelen sterilisatie

 • De kans dat uw teef melkkliertumoren ontwikkeld (borstkanker) neemt toe naarmate ze vaker loops is geweest. Voor de eerste loopsheid is deze kans <1%, na de eerste loopsheid is deze kans iets groter (ongeveer 6%), na de tweede loopsheid stijgt deze kans naar 25% (dus 1 op de 4 honden)
 • Na een loopsheid kan een teef een baarmoederontsteking ontwikkelen (voornamelijk oudere teven). Er hoopt zich veel pus op in de baarmoeder en deze moet dan alsnog chirurgisch verwijderd worden. Deze operatie is ingrijpender. Het verwijderen van een baarmoeder doen inmiddels ook laparoscopisch (hiermee zijn wij uniek in Nederland).
 • Na een loopsheid kan een teef suikerziekte ontwikkelen. Dit is een gevolg van de hormonale huishouding. Een teefje MOET dan zo snel mogelijk gesteriliseerd worden omdat er dan nog een kans op genezing is, echter dit kan nooit gegarandeerd worden. Dikwijls blijft de teef aan suikerziekte lijden en moet er levenslang 2 x per dag insuline gespoten worden.
 • Na een loopsheid kan een teef makkelijk schijnzwanger worden. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar veel teefjes gedragen zich dan een erg onrustig (piepen, graven met speeltjes slepen).
 • Een loopsheid kan als vervelend worden ervaren omdat de teef zelf erg onrustig is. Ze zal erg aantrekkelijk zijn voor reuen dus is er een grote kans op ongewenste zwangerschap.
 • De uitvloeiing uit de vulva, tijdens een loopsheid, kan het meubilair thuis erg vies maken.

Nadelen sterilisatie

 • Na de sterilisatie kan een teef wat makkelijker gewicht aankomen. Het is dus belangrijk het dieet van de hond na de sterilisatie aan te passen. Dat kan gemakkelijk door wat minder voer te geven. Er zijn ook talloze smakelijke diëten verkrijgbaar wat minder calorieën bevat. Dit hoeft dus helemaal geen probleem te zijn.
 • Er is een kans dat de gesteriliseerde teef op oudere leeftijd makkelijker incontinent wordt. Er is een enorme spreiding tussen bepaalde rassen wat betreft de kans op urine-incontinentie (5% – 25 %). Grofweg is het zo dat de grotere rassen en hogere kans op incontinentie hebben (Boxers, Dobermans, Ierse Setter, Riesenschnauzer). Ook het lichaamsgewicht ten tijde van de operatie is van invloed (<20 kg lichaamsgewicht heeft lager risico). De kringspier van de blaas staat (ook) onder invloed van hormonen (oestrogeen). Na de sterilisatie worden deze hormonen niet meer geproduceerd en als de teef ouder wordt kan dit leiden tot wat urineverlies. Deze vorm van incontinentie is overigens prima te behandelen.
 • Bij enkele teven (m.n. langharige rassen) kan er een verandering van de vacht optreden.
 • Soms zien we dat een teefje wat feller wordt (dit zien we echter zelden).
 • De levensverwachting verschilt per ras. Zo is de levensverwachting van een New Foundlander compleet anders dan die van een Maltheser. Ook de omstandigheden waaronder een hond zal leven verschilt, de ene hond is erfhond en leeft dus veel buiten en de andere hond ligt elke nacht in bed bij de baas. Ook is er verschil in eigenaren. De ene persoon weegt een beslissing anders af dan een ander.
 • Kortom van elke hond moet dus individueel beoordeeld worden wanneer het juiste tijdstip van de sterilisatie is. Neem daarom contact met ons op om de sterilisatie van uw teef te bespreken.
Back To Top