skip to Main Content

Ontwormen honden

In Nederland komen verschillende darmparasieten voor die uw hond kunnen besmetten. Sommige van deze parasieten vormen ook een risico voor de mens. Het is raadzaam om uw hond met enige regelmaat te ontwormen.

De ESCCAP (European Scientific Council Companion Animal Parasites) is een europese non-profit organisatie welke bestaat uit verschillende parasitologen verbonden aan universiteiten. De ESCCAP geeft actuele informatie en ontwikkeld uniforme richtlijnen voor parasietenbestrijding bij de hond en kat.

ESCCAP Richtlijn ontwormen

Advies ontworm schema
Pups: 2,4,6 en 8 weken leeftijd; vervolgens maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Daarna om de 3 maanden gedurende het leven.

De meest voorkomende wormen in Nederland zijn rondwormen (nematoden), lintwormen (cestoden) en platwormen (trematoden). Sommige van deze wormen zijn besmettelijk voor de mens. U kunt dus via uw hond besmet raken. Zie onderstaande interessante links voor de meest actuele wetenschappelijke informatie.

Pups en oudere dieren lopen een groter infectierisico dan gezonde volwassen dieren. Drachtige teven kunnen hun pups in de baarmoeder al besmetten met de spoelworm (Toxocara canis) en via de moedermelk kunnen lacterende teven de spoelworm ( Toxocara canis) en de haakworm (Ancylostoma caninum). De spoelworm is ook besmettelijk voor de mens.

De gezondheidsstatus van het dier, de aanwezigheid van vlooien (de vlo brengt de lintworm over), de voorgeschiedenis en afkomst van het dier bepalen de keuze voor een bestrijdingsprogramma. Een infectie met darmparasieten kan ook optreden bij de oudere hond en gaat dan zelden gepaard met klinische symptomen. Zonder regelmatig uitgevoerd ontlastingsonderzoek is het lastig om vast te stellen of een dier geïnfecteerd is.

Honden in kennels, honden die buiten leven of samenleven met andere honden of katten, zwerfdieren en jachthonden lopen een groter risico op een parasitaire infectie en vereisen daarom speciale aandacht bij het maken van de juiste keuze. Honden die in aanraking kunnen komen met knaagdieren (ongedierte), slakken, rauwe vis en rauw vlees, waaronder ook ingewanden, de placenta en geaborteerde vruchten, lopen risico op specifieke parasieten.
Honden die leven in of reizen naar bepaalde gebieden (b.v. voor vakantie of nieuwe eigenaar, pension, show of onderzoek) lopen risico op parasitaire infecties die in het betreffende gebied voorkomen. Deze parasieten kunnen vervolgens worden geïntroduceerd na terugkeer.

Neem gerust contact op met de praktijk voor advies of lees onderstaande interessante links voor de meest actuele wetenschappelijke informatie.

Wormen bestrijding bij hond en kat

Bestrijding van ectoparasieten bij hond en kat

(bron: www.esccap.org)

Back To Top